Introductie

Toen een aantal weken geleden de cursus Lokaal en Regionaal Bestuur startte en op dat moment ook een kennis sprak die lid was van een regionale politieke partij, raakte ik geïnteresseerd. Nadat ik de partij had opgezocht, kwam ik erachter dat er ook een regionale jongerenafdeling bestond. Hierna vroeg ik mij af hoe deze organisaties zich tot elkaar zouden verhouden. Mijn hoofdvraag werd toen:

Hoe verhouden een regionale afdeling van een politieke jongerenorganisatie en een regionale divisie van een nationale partij zich tot elkaar op lokaal niveau?

Een regionale afdeling van een politieke jongerenorganisatie is een afdeling van een landelijke organisatie voor jongeren die statutair verbonden is aan een politieke partij (PDC Informatie Architectuur, z.d.).
Een regionale divisie van een nationale partij is een lokale afdeling met een organisatorische verbinding met een landelijke partij die meedoet aan de Eerste of Tweede Kamer verkiezing of die daarin minstens één zetel vertegenwoordigen (Ostaaijen, 2019). Op lokaal niveau wil zeggen op niveau van gemeenten, in tegenstelling tot nationaal niveau dat gaat over het niveau van het hele land.

Beide typen partijen hebben dus een formele organisatorische verbinding met een moederpartij. Om erachter te omen hoe deze partijen zich op lokaal niveau verhouden, stel ik mij de volgende deelvragen:

1. Hoe verschillen de standpunten? Waarom (niet)?

2. Hoe verschillen de actiepunten? Waarom (niet)?

3. Hoe is de communicatie en samenwerking tussen deze twee organisaties?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *